Home Nasze zbiory Etnograficzne Maselnica korbowa/wirnikowa (tzw. baran)

Main Menu

Szukaj


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Maselnica korbowa/wirnikowa (tzw. baran)
 
Najmłodsza grupa sprzętów służąca do wyrobu masła. Ten typ maselnicy charakterystyczny był niegdyś na terenach zachodnich i północnych. Pojemnik na śmietanę przypominała skrzynkę, wewnątrz której znajdowały się cztery ażurowe klepki osadzone na ośce, zakończonej na zewnątrz korbką. Koliste lub podłużne otwory umożliwiały swobodny przepływ śmietany podczas jej ubijania. 
 
CIEKAWOSTKA: 
  • Na Mazowszu wierzono, że w trakcie ubijania masła nie wolno siadać pod belką powały, bo to miało wydłużyć czas pracy. Natomiast wkładając do maślnicy obrączkę lub wzdychając do Boga „żeby się prędko zrobiło” można było skrócić proces ubijania.
ZAGADKI:
  • Przyszła kuma do kumecki, pozycyła dyndałecki. Podyndała, podyndała, omyła i oddała. (robienie masła)